Human internasjonale dokumentarfilmfestival
Velkommen til Oslos største dokumentarfilmfestival! HUMAN byr på norske og internasjonale aktuelle dokumentarer i kombinasjon med debatter, samtaler, seminarer og workshops, utstilling, teater, konserter og mer.
Festivalen foregår i år fra 4. til 10. mars og har visninger på Cinemateket og Vega Scene. Festivalen består av to konkurranseprogrammer og et mangfoldig filmprogram med fokus på menneskerettigheter og samfunnsspørsmål. Få også med deg fotoutstillingen «Ukjent landskap» med fotografier av Maria Gros Vatne i 1. etasje her på Cinemateket.
Fotoutstilling
Utstillingen «Ukjent landskap» tar deg med inn i en naturnær og ekte verden gjennom fotograf Maria Gros Vatnes fengslende fotografier av hennes familie i det som var hennes store livsprosjekt: å leve et fritt og uavhengig familieliv i pakt med naturen.
Maria gikk dessverre bort etter kort tids sykdom og etterlot seg et stort tomrom. Heldigvis etterlot hun seg også denne fantastiske fotografiske fortellingen om det vakre i det nære og enkle som kan fortsette å inspirere oss.
Maria ønsket å lage en utstilling før hun gikk bort og det er med stor glede og ydmykhet vi har satt sammen denne utstillingen i forbindelse med dokumentarfilmen Ukjent landskap, som handler om familien hennes etter hennes bortgang. Filmen vant storjuryens pris under Sundance filmfestival i år.
Utstillingen og filmen med samme navn har åpning og premiere under festivalen 10. mars og vil henge i Cinematekets lokaler en måned etter dette.
Utstillingen er en produksjon av A5 FILM, støttet av Fritt Ord.
VR-utstilling
Kom på innsiden av de brutale interneringsleirene uiguerne er blitt utsatt for.
Det kinesiske regimet har lenge forfulgt den tyrkisktalende befolkningen i Øst-Turkistan – uigurene. Det siste tiåret har de blitt masseinternert i konsentrasjonsleirer og utsatt for tvangsarbeid. Regimet vil at de gir avkall på sin identitet og bør i stedet ta på seg den nasjonale identiteten som er basert på Han-kineserne. Morsmålsopplæringen ble fjernet i utdanningssystemet, og de er også frarøvet retten til å praktisere sin egen religion. Nesten alle aspekter av livet deres har vært begrenset. Uiguriske kvinner er blitt utsatt for genocidal politikk – tvangsprevensjon, tvangssterilisering og tvangsaborter.
Etter Holocaust ropte det internasjonale samfunnet: «Aldri igjen». Likevel, til tross for den internasjonale kritikken, fortsetter det kinesiske regimet med omformingen av uigurene. Grusomhetene er blitt kjent for verden i form av vitneforklaringer, rapporter og statistikk. Uyghur Transitional Justice Database (UTJD) har imidlertid jobbet med 3D-modellering av interneringsleirene basert på vitnesbyrd, satellittbildeanalyser og lekkede myndighetsdokumenter. De har forsøkt å skildre det kinesiske regimets grusomheter gjennom virtuelle opplevelser.
La dem bringe menneskeheten tilbake til folden! Helgen 9.-10. mars kan du gjennom VR-briller kjenne på kroppen hvordan interneringsleirene oppleves. Utstillingen foregår i 2. etasje i foajeen.
Dette arrangementet er i samarbeid med UTJD.