Skuespillerne Synne Skouen og Arne Aas, samt en politimann, i Arne Skouens "Vaktpostene".

Vaktpostene

Arne Skouens systemkritiske drama med strålende filmfoto av Odd Geir Sæther.

«Jeg var opptatt av hvordan lyset kunne se mer realistisk ut enn vi var vant til i norske filmer,» sier filmfotograf Odd Geir Sæther om sitt første samarbeid med Arne Skouen. Sæther var «en spirrevipp på 24 år», som han uttrykker det selv i dokumentaren Filmfotograf Odd Geir Sæther, og han måtte kjempe for å bli respektert av de eldre og mer rutinerte filmarbeiderne på Norsk Film A/S. Resultatet, med det bløtere og mer naturlige lyset, ble veldig bra.

«Hva slags farge er det på drømmene?» spør 14 år gamle Bene. Hun er et av barna på behandlingshjemmet «Lia». På toget møter hun den unge rekrutten Arild, som føler det som sin plikt å hjelpe de vanskeligstilte barna, og han blir værende ved hjemmet. Dette gjør at han siden blir stilt for retten for å ha uteblitt fra tjeneste. Skouen porsjonerer sin systemkritikk ut på intelligent vis; filmen veksler mellom scenene i rettsalen og flashbacks fra tiden ved barnehjemmet. Den tragiske historien rulles opp og får samtidig sin kommentar.

Vi møter Skouens datter Synne «i den vanskelige rollen som piken Bene med de dystre og mørke irrganger i sinnet,» som Aftenposten formulerte det. «Bevisst eller intuitivt har hun fornemmet Benes innerste vesen og avspeiler det i sine meget uttrykksfulle øyne.» 

Det er gjennomført kvalitet over denne filmen som i sitt budskap og sin form bærer preg av en regissør som ikke bare kan sitt tekniske metier, men også i artistisk billedtenkning formår å overføre sitt eget sterke engasjement i stoffet til oss i publikum. Vaktpostene representerer en fornyelse i vår filmproduksjon, frigjort fra den konvensjonalisme som i altfor stor grad har preget norske filmer. Aftenposten
Teknisk informasjon om filmen Vaktpostene
Attributt Verdi
Spilletid 1t 32m (92 minutter)
Produsert Norge 1965
Regi Arne Skouen
Medvirkende

Synne Skouen, Arne Aas, Bjørg Vatle, Rolf Søder

Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 12 år
Visningsformat 35mm

Se mer av