Netizens

Ny dokumentarfilm om netthat, med påfølgende debatt. Hva er konsekvensene av netthat og netthets og hvordan kan man bekjempe det? Hvor langt strekker ytringsfriheten når det gjelder netthets?

Netthets og netthat er et samfunnsproblem. Lettheten ved å publisere på nett gjør at noen bruker så sterke virkemidler at de som blir utsatt for det blir skremt bort fra offentlig debatt eller velger å slutte i stillinger der de blir utsatt for netthat. Over tid kan ekstrem netthets skape angst og andre psykiske problemer og gjøre at noen blir redde for å gå ut.
Hvor kommer alt hatet fra og hva kan man gjøre for å bekjempe skadelig netthets?

Hvis netthets hindrer noen i å våge å uttrykke seg offentlig, hvem sin ytringsfrihet er viktigst?

Gjennom media har de fleste av oss møtt personer som har blitt utsatt grov netthets, noen over lang tid. Ofte følger det grove trusler med netthatet. Dette rammer folk som selv velger å være i offentligheten, men også mennesker som bare havner i søkelyset av andre grunner. Det kan være en ekskjæreste eller en som av en eller annen grunn ønsker å «ta noen» og bruker nettet til å plage dem. Veldig ofte er det menn som angriper kvinner, men slett ikke alltid. Fra saker som den om Utøya-overlevende vet vi at dette rammer både menn og kvinner.

Hvem har ansvaret for å gjøre noe? Burde man straffeforfølge hardere de som kommer med trusler og hets? Trenger vi nye lover for å gjøre det? Har teknologiselskaper som eier plattformene/mediene som hetsen publiseres på et ansvar og burde de gjøre mer? Burde vi alle ta mer del i arbeidet med å stoppe hets? Vil det hjelpe? Er ytringsfriheten til hetserne viktigere enn ytringsfriheten til ofrene for netthat?

GJESTER:

Cynthia Lowen er regissør av filmen Netizens. Hun var produsent for filmen Bully om mobbing i skolen som vant en rekke priser, svært gode kritikker og ble Emmy-nominert. Den ble også vist på NRK. Cynthia skriver også dikt og har vunnet priser for sin poesi.

Adele Matheson Mestad er jurist og assisterende direktør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Hun har i tillegg til Universitetet i Oslo studert ved New York University (NYU), har ti års bakgrunn som advokat hos Regjeringsadvokaten, med møterett for Høyesterett siden 2013. Hun har også jobbet for Rwandadomstolen og er oppnevnt mekler hos Riksmekleren.

Oda Rygh er statsviter, forfatter og journalist i VG og Dagbladet. Hun har også vært moderator for Dagbladets kommentarfelt. Hun har gitt ut boka Når livet er kjipt - En håndbok for unge folk og er, som hun sier selv, et livslangt «netthode».

Om filmen:

Netizens hadde sin verdenspremiere på den prestisjetunge Tribeca filmfestival i New York i april iår og ble så vist på Nord-Amerikas største dokumentarfilmfestival HotDocs i Toronto. Den har siden dette hatt en rekke visninger, men dette er første visning i Norden.

Filmen følger tre kvinner som på forskjellig måte har opplevd netthets som har hatt store konsekvenser for deres liv og livsutfoldelse. Carrie Goldberg er idag advokat som pga sine egne erfaringer bestemte seg for å spesialisere seg på saker som omhandler netthets og lignende overgrep. Tina Reine ble utsatt for årelang hets av en eks-kjæreste, noe som førte til at hun ikke lenger kunne få en jobb. Den tredje hovedpersonen er feminist, mediekritiker og blogger Anita Sarkeesian (feministfrequency.com) som pga sitt budskap om kvinners og minoriteters rettigheter har blitt utsatt for ekstremt mye hets og drapstrusler og til tider må ha politibeskyttelse pga truslene. Felles for disse tre er at ingen har gitt opp det de driver med på tross av svært store omkostninger, både personlig og profesjonelt.

«A forceful rebuke to legions of victim-shamers who use «it’s her fault» as a mantra.» Rolling Stone Magazine
«In tone, it is as fierce as its protagonists, doggedly plowing through deeply painful subject matter and bristling with rightful fury. Lowen has built a frank, unflinching look at the horrors of the Internet’s underbelly, the film itself is an answer to the quandary it grapples with: Too often, digital abuse is trivialized, but the usual dismissals are impossible while watching Netizens because it reveals the lived results of virtual attacks.» Teen Vogue, USA

Dette er et arrangement i regi av Oslo Dokumentarkino.

Billetter kr. 100,- (50,- for studenter og Cinematek-medlemmer).


Teknisk informasjon om filmen Netizens
Attributt Verdi
Spilletid 1t 36m (96 minutter)
Produsert USA 2018
Regi Cynthia Lowen
Medvirkende

Elisabeth Aultman, Soraya Chemaly, Danielle Keats Citron, Mary Anne Franks

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP