Jorda rundt med Berge
Hvordan så verden ut for det norske kinopublikummet for 100 år siden? Tina Stenkulla Anckarman fra Nasjonalbiblioteket viser spennende klipp fra noen av våre aller eldste filmkopier, akkompagnert av Kjetil Schjander Luhr.
Hans Berge-samlingen utgjør en betydningsfull del av den gjenværende nitratfilmsamlingen i Nasjonalbibliotekets filmarkiv. De eldste rullene fra samlingen stammer fra norsk filmhistories barndom, da mediet fortsatt var ganske nytt. Samlingen består av informative kortfilmer, nyhetsreportasjer, reisefilmer og lignende. Mange filmer inneholder scener fra rundt om i Norge og fra andre land verden over, og er interessant dokumentasjon av landskap, industri, høytider og feiringer og andre viktige hendelser.
Filmarkivar Tina Stenkulla Anckarman ved Nasjonalbiblioteket har viet mye av sin tid de siste årene til forskning på samlingen, og forteller om Berge:
«Det fins lite informasjon i dag om kameramann, filmimportør, distributør, produsent og forretningsmann Hans Berge, og hans bidrag til norsk filmhistorie. Det vi vet, er at han reiste mye. Han dro rundt i Norge med kameraet sitt, og vi vet også at han dro vestover over Atlanterhavet. Han bodde noen år i USA, og returnerte ditt ved flere anledninger også etter at han slo seg ned igjen i Norge. I 1915 representerte han, med filmene sine, Norge ved the Panama-Pacific International Exposition i San Francisco. Senere dro han rundt til stater med store norske bosettinger for å vise filmene sine og undervise. Vi vet også at han var i California og på en verdensutstilling i Rio de Janeiro.»
Til dette programmet under Oslo stumfilmfestival har Tina valgt ut reisefilmer fra hele verden fra Berge-samlingen. Vi vet ikke om Berge filmet noen av dem selv, eller om han i det hele tatt besøkte disse fjerne strøkene. Det er mer sannsynlig at han kjøpte eller byttet til seg disse filmene på reisene sine, for å kunne vise dem til et nysgjerrig kinopublikum hjemme i Norge. I denne delen av samlingen finnes det filmer vi vet er laget av kjente fotografer som Burton Holmes. Hjemme i Norge fikk de nye, norske tekstplakater, og de var svært populære her på begynnelsen av 1920-tallet, hvor levende bilder fra eksotiske reisemål ikke var dagligdags.
Det kan ikke legges skjul på at reisefilmene fra Berge-samlingen, som andre travelogues fra denne tiden, har et vestlig, og gjerne overlegent eller til og med rasistisk, blikk på samfunnene, skikkene og menneskene de viser. En viss glorifisering av kolonialismen skinner gjennom, og innhold, setting og strukturer bekreftet og styrket de eksisterende holdningene hos publikum, mer enn å utfordre og balansere.
Filmene vi har valgt til denne forestillingen viser blant annet verdensutstillingen i Golden Gate Park i San Francisco, scener fra Portugal, Trinidad og Marokko, en togreise i Venezuela, og hverdagsliv i Korea og Japan.