Stranger Things: Opp ned gjennom 80-tallet

Duffer-brødrene er tilbake med serien lagt til Hawkins, Indiana og vi viser fem av filmene som har vært inspirasjonskilder for «Stranger Things».

Fire barn ser forskrekket ut.

Netflix-serien «Stranger Things» hadde premiere høsten 2016 og ble raskt en suksess. Ved siden av å være en utrolig spennende tv-serie der skrekk-, thiller- og science fiction-elementer blandes til en høyere enhet, er serien en godtepose for alle med forkjærlighet for populærkultur fra 1980-tallet.

Regissør-brødre

Tvillingbrødrene Matt og Ross hadde tidligere bare laget den post-apokalyptiske spillefilmen Hidden, da deres forbilde M. Night Shyamalan tok kontakt og tilbød dem å jobbe med ham på tv-serien «Wayward Pines». Denne erfaringen ga dem selvtillit til å pitche «Stranger Things» for ulike tv-selskaper, som avviste idéen, blant annet med begrunnelsen om at det ikke ville fungere med en serie som sentrerte handlingen rundt flere barn. Slik tenkte imidlertid ikke Dan Cohen og Shawn Levy, som kjøpte rettighetene og ga Duffer-brødrene frie tøyler.

Hawkins, Indiana

Resultatet ble en historie lagt til året 1983 og den fiktive byen Hawkins, Indiana, der 12-år gamle Will Byers en dag forsvinner sporløst. Wills bestevenner Dustin, Mike og Lucas leter desperat etter ham, men finner i stedet en jente med uvanlige egenskaper som er på rømmen fra noe riktig ille.

Et konglomerat av 80-tallet

Derfra tar Duffer-brødrene oss med på en nervepirrende reise inn i et konglomerat av 80-tallet – her er referanser til filmskapere som Steven Spielberg, John Carpenter og Wes Craven blant andre, til Stephen Kings litterære univers, rollespillet Dungeons and Dragons, 80-talls-musikken til Vangelis, Goblin og Giorgio Moroder, men også The Clash og Echo and the Bunnymen, diverse tegneserier og mye mye mer. Seriens kvaliteter er åpenbare også om man ikke tar noen av referansene, samtidig som de fungerer som stimulerende krydder for alle som ønsker å finne dem.

Filmer

På auditionen til serien måtte barna lese høyt replikker fra Stand by Me, en av filmene som vi har plukket ut her. Den er basert på en roman av Stephen King og handler om fire venner på jakt etter et barn som har forsvunnet. Vennskap finner vi òg i E. T., der vi også introduseres for offentlige ansatte vitenskapsmenn med suspekte planer, i tillegg til at klær og frisyrer i «Stranger Things» ser ut til å være rappet rett fra filmen. John Carpenters The Thing har tjent som inspirasjon for monsteret i serien, og vi finner også nikk til den når filmplakaten dukker opp hjemme hos guttene og en lærer ser filmen på VHS i en av scenene. I en annen scene, i et flashback, ser vi Will få billetter til Poltergeist av moren sin. Når Will blir borte og havner i opp ned-verdenen, klarer han likevel å kommunisere med moren gjennom selve huset deres, akkurat slik Carol Anne gjør i filmen.

Sesong to

Snart er det klart for andre sesong av serien og i traileren som er sluppet ser vi Will, Dustin, Mike og Lucas i hjemmelagde Ghostbusters-klær – hvordan Duffer-brødrene bruker den referansen videre finner vi ut i oktober.

Liten jente skriker.

Poltergeist.

Spøkelsesjegere kommer ut av en heis.
Fire gutter i en skog stirrer på noe.
En mann i et skummelt rom.

The Thing.

En gutt sykler med en romvesen innhyllet i et laken i sykkelkurven sin.

E.T.