Arkitekturfilm Oslo

Torsdag 14. mars åpner en ny utgave av Arkitekturfilm Oslo. Årets filmprogram utforsker arkitektur og byrom som åsted og ramme for opprør, sorg og glede.

Profil Arkitekturfilm Oslo 2024.

Opprør, sorg, glede

Arkitektur og steder er som regel laget med intensjoner. Formgivningen skal oppfordre til eller avskrekke en bestemt type oppførsel og handlinger. Uansett intensjon, er arkitekturens kontrollerende natur til stede, mens opprør, sorg og glede er elementer som bryter opp kontrollen og forlanger utløp og utfoldelse. I møte med disse kreftene kan arkitektur og steder bli omgjort og omprogrammert. 

Barneprogram

Det blir flere visninger på Barnas cinematek under festivalen. Blant annet inviterer vi til visninger i Bølgen i underetasjen på lørdagen. Da kan man oppleve en sjarmerende liten tegnefilm om Moldvarpen, der filmen blir vist på en ekte 16mm-filmfremviser. Det er lov å se på og snakke med maskinisten før og etter visningen. Filmen er litt under syv minutter lang og vi viser den fortløpende etter hvert som barna kommer innom.

Kulebane inspirert av Jaques Tati

Lørdag 16. mars kl. 12.00-15.00 kan du bli med på en spennende reise gjennom arkitekturens verden, der du kan lage en kulebane inspirert av Jaques Tati-klassikeren Min forunderlige onkel. Utforsk bevegelsesmønstre og skap din egen versjon av kulebanen ved hjelp av et tilgjengelig, men morsomt materiale – doruller. Dette hands-on verkstedet gir barn en unik mulighet til å utforske arkitektoniske konsepter og designprinsipper gjennom kreativ utfoldelse og lek. Gratis inngang, åpen drop-in, ingen påmelding nødvendig!

Verkstedet holdes av JAM Collective i samarbeid med ROM UNG.

Filmer på Vega Scene

  • Bunker
  • Concrete Forms of Resistance
  • Florida Project
  • Parasitt
  • Infinity According to Floran

For fullt program, sjekk arkitekturfilm.com

Årets festivalkurator

Tina Lam

Tina Lam er praktiserende byplanlegger med master fra NMBU (2021). Hun har bakgrunn fra statsvitenskap, og har en uttalt interesse for film og tv, som hun ofte refererer til i sitt virke. Lam jobbet på ROM i perioden 2015-2021 som formidlingsassistent, i denne perioden ble Arkitekturfilm Oslo startet i 2016. I kraft av ROM jobben skrev hun teksten «fra de andre nordmennene» som var et svært viktig startskudd for ROMs økte fokus på underrepresenterte perspektiver. Tina har vært redaktør til fagtidsskriftet +KOTE hvor hun skrev om urbanisme og arkitektur. Hun har vært publisert i Arkitektur N, Arkitektnytt og Aftenposten. Hun leder nå debattkomitéen hos Oslo Arkitektforening. Lam er gjerne å se i offentlige debatter, med temaer som sosial bærekraft, boligpolitikk og skeive perspektiver.

Utstilling

Som del av festivalen kan du få med deg filmskaper Jenny Perlins solo-utstilling Near Space fra 15. mars til 15. april 2024 på ROM for kunst og arkitektur. 

Samarbeids­partnere

ROM for kunst og arkitektur